Prčanj: grandiozni bogorodičin hram

Ukoliko prolazite putem duž Bokokotorskog zaliva u pravcu Kotor-Tivat planirajte da zastanete u mjestu Prčanj.

Ovo malo naselje prepoznaćete po grandioznoj crkvi sa dugim prilaznim stepeništem, koja potpuno dominira cijelom okolinom. Crkva je posvećena rođenju Bogorodice i poznata je kao Bogorodičin hram. Po svojoj veličini ovaj hram je najveći sakralni objekat u Boki i jedan je od najvećih na Jadranu.

Crkva je duga 35, a široka 23 metra, sa kupolom koja se nalazi na visini od 31 metar.

Prčanj se u  istorijskim dokumentima prvi put pominje još u 13. vijeku, a procvat doživljava krajem 18. vijeka sa uspjesima svojih vještih pomoraca. Dok su Jadranom krstarile gusarske lađe hrabri pomorci iz Prčnja su u 17. vijeku uspostavili poštanski saobraćaj između Venecije i Carigrada.

Prčanj je mjesto sa dugom tradicijom pomorskih kapetana, od kojih je svakako najčuveniji Ivo Vizin, kao prvi južnoslovenski pomorac, koji je oplovio svijet.

Početak gradnje Bogorodičinog hrama krajem 18. vijeka poklapa se sa periodom u kojem Prčanj doživljava veliki procvat. Prema nekim izvorima, u ovom malom mjestu koje je tada brojalo oko 1.500 stanovnika, bilo je čak 90 pomorskih kapetana i 30-tak jedrenjaka.

Hram se gradio dugi niz godina, a izgradnja je počela 1789. godine prema planovima mletačkog arhitekte Bernardina Macaruzzia.

Brodovlasnici iz Prčnja su se tada obavezali da će polovinu svoje dobiti odvajati za troškove izgradnje, kao i da će besplatno dovoziti veoma cijenjeni bijeli kamen sa Korčule, koji je korišćen u izgradnji.

Izgradnja hrama je završena tek 1909. godine, a u narednim godinama je rađeno na detaljima, dorađeno je stepenište, a kasnije su postavljeni posebno lijepi vitraži na prozorima, rađeni u Insbruku 1917. godine. Izgradnja je trajala toliko dugo zbog prekida koji je napravljen u periodu između 1807. i 1867. godine.

U riznici crkve danas se čuvaju brojna umjetnička djela poznatih slikara ovih prostora, a tu se nalazi i počasna zastava “Merito navale”, koju je od austrijskog cara 1859. godine dobio Ivo Vizin, kao prvi pomorac koji je pod zastavom Austrije oplovio svijet.

U okruženju hrama se između ostalih nalaze biste Petra II Petrovića Njegoša, Iva Vizina, Andrije Zmajevića, Josipa Juraja Štrosmajera i drugih.

Poseban ugođaj pruža pogled na ljepotu zaliva sa terase hrama….

Lokacija na mapi

0
0

0 Comments