Crkva Svetog Ivana u Starom gradu u Budvi

Iznad zidina i krovova Starog grada u Budvi uzdiže se zvonik katoličke crkve Svetog Ivana.

Ova crkva izlazi na najveći trg u Starom gradu, na kome se nalaze i ostale starogradske crkve: Santa Maria in Punta, Sveti Sava Osvećeni, Sveta Trojica, ostaci ranohrišćanske bazilike iz 5. vijeka i ostaci crkve Svete Marije u Citadeli.

Na trgu između crkava ljeti se odvija bogat kulturni program i izvode predstave budvanskog Grad teatra.

Crkva Svetog Ivana je jedna od najstarijih crkava na našem primorju i posvećena je Svetom Ivanu Krstitelju, zaštitniku Budve.

Smatra se da je crkva podignuta oko 1200. godine i od tada pa do danas je više puta rekonstruisana i dorađivana. Pretpostavlja se da današnji izgled potiče iz 17. vijeka, kada je i obnovljena nakon razornog zemljotresa iz 1667. godine. Na sjevernoj strani crkve se nalazi zvonik visine 36 metara, podignut 1867. godine prema nacrtima arhitekte Lucchinija iz Tirola.

Sa južne strane, koja gleda na Citadelu, nalazi se biskupski dvor u kojem je do 1828. godine i njenog ukidanja, bilo sjedište Budvanske biskupije.

U unutrašnjosti crkve čuva se “Madona in Punta”, ikona Bogorodice sa Hristom, urađena na drvetu, koja je jedna od najstarijih ikona na ovim prostorima i svakako najveća svetinja Starog grada. Ova ikona je poznata i kao “Budvanska gospa” i smatra se da je nastala još u 12. vijeku, a u ovu crkve je prenešena uoči dolaska napoleonove vojske 1807. godine.

Iza glavnog oltara nalazi se veliki mozaik u staklu sa likom Sv. Ivana Krstitelja, koji je uradio hrvatski slikar Ivo Dulčić.

Lokacija na mapi

0
0

0 Comments