Husein-pašina džamija u Pljevljima

Priča o najvećoj pljevaljskoj džamiji počinje sa dolaskom Husein Paše Boljanića, iz Istambula u Pljevlja. Pošto se, sa vojskom, ulogorio blizu manastira Svete Trojice, odlučio je da u Pljevljima podigne džamiju, kao svoju zaostavštinu rodnom kraju, jer je rodom bio iz sela Boljanići, blizu Pljevalja.

Zemlju za izgradnju džamije, tražio je od sveštenstva u manastiru, usput se posluživši lukavstvom. Kako je od manastira tražio onoliko zemlje koliko može da obuhvati volovska koža, Husein Paša je kožu isjekao na dugačku traku, i tako njome obuhvatio priličan komad zemlje.

Pod budnim okom slavnog neimara Hajrudina, koji je projektovao i čuveni Stari most u Mostaru, počela je gradnja džamije, koja je završena 1569. godine.

Husein Paša, slijedeći primjer svog rođaka Mehmed Paše Sokolovića, koji je svom rodnom kraju darovao nadaleko čuveni most na Drini, pokloni tako Pljevljima jedan od najljepših i najznačajnijih objekata islamske kulture na Balkanu.

Minare Husein Pašine džamije je, nakon udara groma 1911. godine, prezidano, otkad datira i njegova današnja visina od 42 metra, što ga čini najvisočijim minaretom na Balkanu.

Unutrašnjost džamije je bogato oslikana koloritnim ornamentima sa bilnjim i orijentalnim motivima kao i citatima iz Kurana. Džamija posjeduje i kolekciju starih rukopisa i knjiga na arapskom i turkom jeziku, kao i rukopis Kurana iz 16. vijeka, bogato ukrašen pozlatom, što ga čini izuzetno vrijednim i značajnim.

Smještena u samom centru Pljevalja, ova džamija je jedan od prepoznatljivih simbola ovog grada i, zajedno sa manastirom Svete Trojice, predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika istorije i tradicije pljevaljskog kraja.

Lokacija na mapi

0
0

0 Comments