Bokelj koji je oplovio svijet: Kapetan Ivo Vizin

Kada je, 1806. godine u Prčnju, rođen Ivo Vizin, niko nije mogao pretpostaviti da će on, jednog dana, proslaviti Prčanj i Crnu Goru, podvigom koji su rijetki ljudi tog vremena uspjeli da ostvare.

Kako je tradicija nalagala, Ivo se, u svojoj rodnoj Boki, školovao za pomorskog kapetana i, nakon završene škole, postao kapetan jedrenjaka Splendido. Njegov brod je bio dug 30 metara i nosivosti 311 tona.

Za kormilom Splendida, zajedno sa 11 članova posade, kapetan Ivo Vizin je, 1852. godine, iz luke u Antverpenu, krenuo na, kako se to posadi broda činilo, na jedan sasvim običan trgovački put.

Preko Atlantika, uz obale Južne Amerike, Ivo Vizin je stigao do čileanske luke Valparaiso, a odatle i do obala Kalifornije i luke u San Francisku.

Splendido 1853. godine, prelazi Tihi Okean i stiže na Daleki istok. U ovim vodama, kapetan Ivo Vizin ostaće punih šest godina, ploveći i trgujući Tihim Okeanom i kineskim morem.

Na put kući posada Splendida je krenula iz Singapura, a put ih je vodio kroz opasne i nepredvidljive vode oko Rta Dobre Nade, pa sve do obala Evrope i engleske luke Plimut.
Nakon devet godina putovanja i pređenih 100.000 nautičkih milja, Ivo Vizin je postao prvi pomorac sa južnoslovenskih prostora, koji je oplovio svijet.

O veličini ovog poduhvata, koji je u to doba važio za jedan od najvećih dostignuća nekog pomorca, svjedoči i grandiozni doček slavnog kapetana u italijanskoj luci Trst. Od autrijskog cara ovaj slavni pomorac je po povratku 1859. godine dobio počasnu zastavu “Merito navale”, kao prvi pomorac koji je pod austrijskom zastavom oplovio svijet. Ova zastava se danas čuva u Bogorodičinom hramu u Prčnju, grandioznoj crkvi u čijem okruženju se danas nalazi bista Iva Vizina.

Nakon svoje velike pustolovine, Ivo Vizin se vraća u rodni Prčanj, gdje je živio sve do svoje smrti, 17. avgusta 1868. godine.

0
0

0 Comments