Zminičko jezero na Durmitoru

Na svega nekoliko minuta vožnje od žabljačkog sela Njegovuđa, nalazi se jedno od 18 jezera durmitorskog kraja, Zminičko jezero. Ime je, vjerovatno, dobilo po mjestu Zminice, u kojem se nalazi ovaj dragulj prirode.

Ovo jezero, koje vodu dobija od proljetnog topljenja obilnog snijega sa okolnih planina, uljuljkano je u uvalu, okruženu stoljetnim četinarskim šumama, čija se stabla ogledaju u mirnoj vodi jezera, dajući mu boju koju teško možete vidjeti na bilo kom drugom mjestu.

Za vrijeme toplih ljetnjih mjeseci, vode jezera se ugriju, tako da brojni kupači mogu da uživaju u plivanju na impozantnih 1286 metara nadmorske visine, što privlači veliki broj ljubitelja prirode do ovog jezera.

Oko jezera, koje je dugačko 280, a široko 240 metara, prostire se pješačka staza, tako da se ovom ledničkom biseru, možete diviti iz svih uglova, a sa posjete jezeru, možete ponijeti i veliki broj fotografija prelijepe prirode, koja ga okružuje.

Dubine jezera, koje dostižu i do 6 metara, u sebi kriju i serdarskog tritona, vrste planinskog daždevnjaka, koja je svoj dom našla u ovom jezeru, i nigdje više na svijetu.

Do prije nekoliko godina, ovom jezeru, zbog oticanja vode, prijetio je siguran nestanak. Srećom, ljudi koji vole prirodu i žive u blizini ovog jezera, zaustavili su oticanje vode, očistili jezero i osigurali da se ovom umjetničkom djelu prirode i dalje može diviti svako koga put nanese u Njegovuđe i Zminički kraj.

0
0

0 Comments