Oko skakavice

Ispod masiva Prokletija, nedaleko od gusinjskog sela Vušanje, nalazi se jedinstveno oko, iz kojeg, poput suza, ističe čitava jedna rijeka, Skakavica.

Ovaj neobični izvor, nadaleko čuven po ljepoti, jedno je od najjačih kraških vrela gusinjskog kraja. Smješteno na preko 1000 metara nadmorske visine, Oko Skakavice svoje vode dobija od topljena snjegova sa bokova Prokletija.

Svoj naziv, ovaj izvor je dobio zbog svog kružnog oblika, i lijevkaste strukture, tako da izgleda poput velikog plavog oka, čija modra zenica krije dubine i do 8 metara.
Zbog kristlno čiste vode, moguće je jasno vidjeti samo dno izvora i do najvećih dubina.

Izvor je najaktivniji u proljeće, kada voda u njemu izvire takvim intenzitetom, da izleda kao da izvor vri. Međutim, to vas ne smije ni malo zavarati, jer je voda u Oku Skakavice toliko hladna, da skoro da se ne može piti, a da je prethodno ne ostavite malo da odstoji, kako bi se ugrijala.

Ljeti izvor miruje, skoro da nema prelivanja vode, voda je mirna i bistra, u iščekivanju novog proljeća i topljenja novih snjegova na Padinama Prokletija.

Rijeka Skakavica, koja nastaje iz ovog prirodnog oka, teče dalje ka Ali-Pašinim izvorima, gdje se sjedinjava sa njihovim vodama i pravi rijeku Vruju.

0
0

0 Comments