Pošćensko jezero

Pošćensko jezero se nalazi na najprostranijoj crnogorskoj planini – Durmitoru i jedno je od njegovih 18 jezera, koja su poznata pod nazivom gorske oči.

Gorske oči su jezera ledničkog porijekla, a Pošćensko jezero spada u red manjih. Dugo je 250, a široko 150 m, sa prosječnom dubinom manjom od 1 m i najvećom od 3,6 m. Za vrijeme ljetnjih mjeseci, kada je vodostaj najniži, dužina obale iznosi oko 700m.

Jezero vodu dobija iz tri izvora, a iz njega otiče potok Striježevica, koji za vrijeme ljetnjih mjeseci presuši.

Pošćensko jezero je smješteno na jugoistočnoj strani Durmitora i teritorijalno pripada opštini Žabljak. Nalazi se na  1487 mnv u živopisnom Pošćenskom kraju.

Kako doći do Pošćenskog jezera?

Do Pošćenskog jezera se lako može doći autom, jer se ono nalazi u blizini magistralnog puta Risan-Žabljak. Kada iz Šavnika krenete prema Žabljaku, jezero se nalazi sa desne strane nekih 8 km prije Žabljaka.

Za turiste koji se iz Boke ljeti vraćaju putem Risan-Žabljak, ovo je mjesto koje vrijedi posjetiti. Čista voda jezera, čija temperatura ljeti dostiže 20 stepeni, je prilika za još jedno kupanje, ovoga puta u vodama planinskog jezera Crne Gore.

0
0

0 Comments