Utvrđenje Mamula na ostrvu Lastavica u Boki

Ostrvo Lastavica nalazi se na samom ulazu u Bokokotorski zaliv. Udaljeno 6,3km (3,4nm) od Herceg Novog, ovo ostrvo je jedno od omiljenih izletišta Novljana i brojnih turista.

U vrijeme dok je ovaj dio primorja bio pod vlašću Mletačke republike, ostrvo je bilo poznato i kao Rondina. Ipak, svoj današnji izgled, ali i ime u narodu, ovo ostrvo duguje Austrougarima.

Na ovom kamenom ostrvu 1853. godine austrougarski general Lazar Mamula (1795-1878) podigao je utvrđenje po kojem je ostrvo danas poznato i kao Mamula. Tvrđava je zajedno sa utvrđenjima Arza na Luštici i Fortom prevlaka na rtu Oštro (Prevlaka) imala važan strateški značaj u odbrani Boke.

Zanimljivo je da tvrđava Mamula nikada nije napadnuta, već je u toku oba svjetska rata služila kao zatvor poznat po imenu “Kampo Mamula”. O nedaćama zatvorenika na ovom izolovanom ostrvu, govori i poznati jugoslovenski film “Campo Mamula“, režisera Velimira Stojanovića.

 

Kao spomen na ovaj tamni period u istoriji ovog mjesta, na mermernoj ploči, koja stoji desno od ulaza u tvrđavu zapisane su riječi: “Ni mrak, ni memla, ni glad, ni mučenje ni zloglasni okupatorski sudovi nisu slomili duh i vjeru u pobjedu onih koji su ovdje tamnovali u dva svjetska rata”.

Tvrđava je odavno napuštena, a ostrvo je zaraslo u travu, kroz koju se nerijetko mogu zapaziti zečevi, koji su početkom devedesetih doneseni na ostrvo, gdje su se brzo prilagodili i ostali do danas.

Ako boravite u ovom dijelu našeg primorja, obavezno posjetite jedno od najljepših utvrđenja na Jadranu.

Lokacija na mapi

0
0

0 Comments