Ledena pećina na Durmitoru

Ako vas put nanese u vrleti Durmitorskih ljepota, do mjesta gdje samo uporni i, prije svega, radoznali putnici zalaze, naći ćete se pod jednom od onih čudnih tvorevina stvaralačke mašte prirode.

Vrh koji podjeća na ljudsku glavu, od naroda nazvan Obla Glava, u svojoj sjenci krije još jedno od mnogobrojnih čuda prirode Crne Gore.

Da je Hans Kristijan Andersen boravio u Crnoj Gori, Ledena Pećina bi sigurno bila prepoznata kao inspiracija za palatu Sniježne Kraljice, iz njegove istoimene bajke.

Na nadmorskoj visini od 2164 metra nalazi se pećina u kojoj zima nikad ne prestaje, a ledeni stalaktiti i stalagmiti tokom cijele godine izazivaju divljenje svih onih koji stupe u ovo ledeno carstvo.

Pročitajte još i ovo: Plaža Mogren kraj Budve i priča o jednom brodolomniku.

Dvorana dugačka 40 i široka 20 metara, svojim ledenim dahom rashladiće namjernika i u sred jula, a čista, ledena voda koja kaplje sa svodova, formirajući ledene figure visine čovjeka, dobra je prilika za osvježenje i razlog da se dopune zalihe vode planinara.

Ovaj prirodni fenomen je nezaobilazno stajalište svakom ko želi da istraži i upozna tajne jedne od najljepših planina Crne Gore, mjesto u kojem ćete se, na momenat, osjetiti van vremena i prostora, “zarobljeni” ledenom ljepotom Durmitora i hladnim dubinama Ledene Pećine.

0
0

0 Comments