Plava špilja na Luštici

Na oko 6 nautičkih milja od Herceg Novog, između uvale Zlatna Luka i rta Mokra Gora, na poluostrvu Luštica, nalazi se, možda i najljepši, prirodni fenomen na crnogorskoj obali, a neki ga svrstavaju i u prirodne dragulje Sredozemlja, Plava špilja.

Ova prirodna tvorevina je jedna od najvećih u nizu pećina na ovom poluostrvu, i nastala je u podnožju litice visoke 30 metara, kao rezultat hiljadugodišnjih udara morskih talasa o porozne stijene Luštice.

Špilja ima dva otvora, manji, sa južne strane i veći, visine 3 metra i širine 15 metara, koji se nalazi na jugozapadnoj strani. Kroz veći otvor u špilju mogu ući barke i manji brodovi, koji turistima omogućavaju da prisustvuju neopisivim igrama svjetlosti i vode u unutrašnjosti.

Ova prirodna dvorana, sa svodom na 9 metara visine iznad morske površine, predstavlja jedinstvenu pozornicu čuda pririrode, koja će ostaviti bez daha svakog ko posjeti Plavu špilju.

Kada su dani vedri i sunčani, kroz otvore pećine, sunčeva svjetolst ulazi u njenu unutrašnjost, i tu se prelama na površini vode u neopisive nijanse plave i modre boje, čineći da voda i zidovi pećine dobiju boju po kojoj je špilja i dobila ime.

Ovakve nijanse plave boje teško da ćete moći da vidite bilo gdje na svijetu, a čista i topla voda prosto mame da zaronite u ovo plavetnilo i postanete jedno sa neopisivim ambijentom ove prirodne dvorane.

Rezonantnost ove špilje svaki zvuk unutar nje, pretvara u eho, što je još jedan od fenomena karakterističnih za ovo skriveno čudo prirode, i jedno od najljepših mjesta našeg primorja.

Ko se jednom okupa u Plavoj špilji, zauvjek će u sebi nositi dio tog neopisivog plavetnila, kao jednu od najupečatljivijih uspomena u svom životu.

I uvijek će željeti da joj se vrati.

Lokacija na mapi

0
0

0 Comments