Lovćenske serpentine

Vjekovima su pomorci koji su svojim brodovima uplovljavali u Boku, ostajali zapanjeni surovom i oštrom ljepotom Lovćena, planine koja ponosno dominira ovim prelijepim zalivom.

Krajem 19. vijeka, tačnije 1884. godine, posle petogodišnjeg rada, na padinama Lovćena napravljen je put koji spaja Kotor i Njeguše, najpoznatije crnogorsko selo i rodno mjesto slavne dinastije Petrovića. Danas je taj put nadaleko poznat kao čuvene Lovćenske serpentine.

Ovim putem, koji vas neopaženo odvede iz tople, primorske klime i mirisa mora u hladnu i oštru zimu kontinentalne Crne Gore, brojni putnici dođoše do Cetinja i dalje na sjever, ka svojim odredištima.

Uz Lovćenske serpentine, u Crnu Goru su stigli i uticaji raznih civilizacija, dobra vina Francuske i svilene tkanine Dalekog Istoka, za crnogorski dvor i viđenije Crnogorce.

Prve skije u Crnu Goru, ovim putem je donio jedan norveški oficir, i od tada pa do današnjeg dana, u Crnoj Gori, zimi, planine vrve od skijaša, jer priroda nije štedjela na mjestima pogodnim za ljubitelje ovog sporta.

Jedan od najvećih građevinskih poduhvata u istoriji Crne Gore, danas je više turistička atrakcija nego saobraćajnica, i svjedoči o ljudskoj upornosti da, uz savršen sklad sa prirodom, spoje nespojivo i otvore crnogorske vrleti ka ostatku svijeta, nama na ponos, a svijetu na divljenje.

0
0

0 Comments