Kotorske zidine

Vjekovima je grad Kotor, zbog svog položaja i značaja, bio meta osvajača, koji su prolazili ovim prostorima. Napadale su ga i opsjedale najveće vojne sile starih vremena, a grad Kotor je danas tu, onakav kakvog ga svi znamo, upravo zbog svojih zidina.

Ovo remek djelo fortifikacione arhitekture, bdi nad Kotorom i njegovnim stanovnicima, dostojanstveno u svojoj snazi, svjedočeći o burnoj prošlosti grada i hrabrosti Kotorana. Građene i dograđivane od 9. pa do 19. vijeka, ove zidine su jedan od razloga zbog kojih je Kotor 1979. godine ušao na listu Svjetske prirodne i kulturne baštine UNESCO-a.

Duge preko 4,5 km, ove zidine okružuju grad, sve od staklaste morske površine po kotorskom rivom, pa do tvrđave Sv. Ivana, na vrhu istoimenog uzvišenja, na nadmorskoj visini od 260 m.

Ova tvrđava, među kotoranima poznata kao Sanđovani, u svojim temeljima sadrži tragove ilirske civilizacije, i u njoj su bili smješteni vojnici zaduženi za odbranu grada.

Visoke i snažne zidine, čija visina na pojedinim mjestima dostiže i impozantnih 20 m, nisu uspjele da sruše ni brojne vojske, ni zemljotresi. Pod njima su mnogi neznani vojnici ostavili svoje živote i na taj način i sami postali dio istorije ovog drevnog grada.

Danas ovim zidinama koračaju brojni turisti. Uz 1426 stepenika, put tvrđave Sanđovani, svake godine, nove armije radoznalaca prelaze drevne zidine, kako bi sa vrha imali jedan od najljepših pogleda na grad Kotor i zaliv pod njegovim zidinama.

Lokacija na mapi

0
0

0 Comments