Ada Bojana

Na najjužnijoj tački crnogorske teritorije, gdje se rijeka Bojana, na svom putu od Skadarskoj jezera, uliva u Jadransko more, nalazi se nesvakidašnje ostrvo – Ada Bojana.

Nazvano po turskoj riječi ada, koja u prevodu znači ostrvo, Ada Bojana je još jedno od mjesta u Crnoj Gori, gdje se prepliću magija i nesvakidašnja realnost. Po legendi, nepoznati brod je potonuo na samom ušću Bojane u more, a neumorna rijeka je nanosila pijesak i gomilala ga oko olupine nesrećnog broda, stvarajući početke ostrva koje i danas stvara i oblikuje.

Sa dvije strane okruženo sporim vodama Bojane, ovo ostrvo je najljepši dio delte ove rijeke i mjesto gdje se spaja stvaralačka snaga voda rijeke i mora u koje se uliva. Nebrojene godine i nezamislive količine pijeska, prošle su koritom Bojane i zaustavile se na talasima Jadranskog mora, formirajući trougaono ostrvo, površine 4,9 kilometara kvadratnih, sa preko tri kilometra plaža prekrivenih najfinijim pjeskom.

Ostrvo je jedna od omiljenih turističkih destinacija, što zbogpreko 240 sunčanih dana godišnje, što zbog mirnog ambijenta usled izolovanosti od urbane gužve i nezaboravnih zalazaka sunca.

Mnogobrojni restorani sa mediteranskom kuhinjom i ribljim specijalitetima nude gostima vrhunska jela u neobičnom ambijentu terasa nad rijekom Bojanom. Riblju čorbu kakva se može jesti na Adi, teško da ćete naći bilo gdje u Crnoj Gori.

Zbog jakih vjetrova koji duvaju ljeti duž obale, Ada Bojana predstavlja omiljenu destinaciju wind i kite surfera, tako da se svake godine veliki broj poklonika ovih sportova okuplja na plažama Ade.

Na Adi se nalazi i nudistička plaža, tako da poklonici ove vrste turizma mogu da nesputano uživaju u svim dražima mora, daleko od nepoželjnih i znatiželjnih očiju.

Ada Bojana je mjesto koje jednostavno morate posjetiti. Ne samo jednom, jer svake godine, morske struje i rijeka Bojana svojim vodama premještaju pješčane nanose, čineći Adu i oklone plaže drugačijim i ponovo novim.

Lokacija na mapi

0
0

0 Comments