Bukumirsko jezero

Na svega pedesetak kilometara sjeverno od Podgorice, putem koji vodi kroz Kuče, ka podnožju Komova, leži Bukumirsko jezero, mjesto čudesne ljepote i istorije prepune legendi.

Iako još uvijek nije prepoznato kao jedno od turistički interesantnih mjesta u Crnoj Gori, priče o ljepoti Bukumirskog jezera, o kojoj mogu posvjedočiti svi oni koji su došli do njegovih obala, polako se šire van granica Kučkog kraja i nalaze svoj put do ljubitelja prirode.

Jezero je, po legendi, nastalo kada je nepoznati putnik tu zastao i poželio da se okrijepi vodom. Kada se ujutro probudio, u uvali ispod mjesta gdje je zakonačio, pojavilo se jezero. Od tada, mnogi putnici su okrijepljenje nalazili na ovom mjestu i svoju žeđ utažili vodama iz jezera.

Legenda o Bukumirima i Bukumirskom jezeru

Za ovo jezero se od davnina govorilo da u svojim dubinama krije razna mitska bića, strašna i nemilosrdna, koja su izlazila noću iz dubina i sijala strah po okolnom kraju.

Samo ime jezera vezano je za jednu od legendi o bićima iz jezera i Bukumirima, nomadskom narodu koji je u davninama živio u ovim krajevima. Po legendi, Bukumiri, uz pomoć lukavstva, od samih bića iz vode, doznaše način kako da ih zauvijek isjeraju iz jezera i prekinu strah koji je jezero sijalo među ljudima.

Posjekli su veliku šumu i drveće zapalili podno jedne stijene koja se nadvila nad jezerom. Kada se stijena usijala od vatre, Bukumiri je obruše u jezero, koje istog momenta proključa od vreline usijanog kamena. Iz jezera tada iskoči čovjek na bijelom konju, i baci kletvu na Bukumire zbog toga što su napravili i prokle ih da se međusobom poubijaju.

Tako je i bilo, Bukumiri su se poubijali međusobno, a o njihovoj pogibiji i danas svjedoče brojna kamena obilježja, širom Kučkog kraja, koja označavaju mjesta Bukumirske pogibije.

Jezero je i dalje tu, imenom svjedok o drugačijim vremenima i nestalim ljudima, a svojom ljepotom jedan od skrivenih dragulja Crne Gore.

0
0

0 Comments