Legenda: Vilina vrata iznad Kotora

Malo je gradova u Crnoj Gori koji uz svoj postanak vezuju toliko legendi, kao što je grad Kotor. Jedinstven položaj i ljepota ovog grada toliko su nesvakidašnji i vanvremenski, da su ljudi prosto vjerovani da su božanske sile i djelovanja, morala uticati na nastanak Kotora.

Po jednoj od brojnih legendi, u liticama vrletnog Pestingrada, u teško pristupačnoj pećini Vilinici, živi vila Alkima, jedna od brojnih vila koje nastanjuju uzvisine iznad Boke.
Kada u Boku dođoše neznani pomorci i odlučiše da tu za sebe osnuju grad, namjera im je bila da ga podignu na visokom Pestingradu.

Ali, mudra vila Alkima, savjetovala je pomorce da ne dižu grad na planini, gdje nema ni vode ni soli, već da ga sagrade uz more, jer bez mora, njima nema života. Pomorci poslušaše Alkinu i napraviše grad na mjestu današnjeg Kotora.

U blizini pećine Vilinice, priroda stvori neobičnu kreaciju od stijena, nalik na velika vrata, koja narod Kotora do dana današnjeg zove Vilinim vratima.

Kroz ova vrata, u određeno vrijeme noći, može se vidjeti mjesečev srp, zlatan i svjetao, poput lađe na noćnom nebu. Tada, birani Kotorani, miljenici vila, mogu pred zoru vidjeti vilu, kako sjedi na Vilinim vratima i čeka zlatnu lađu, kako bi njome zaplovila po vodama Boke i dalje u daleki svijet.

2
0

0 Comments