Selo Poseljani Skadarsko jezero

Kada se od Virpazara krene starim putem prema Rijeci Crnojevića, putem kojim su nekada prolazili karavani, nakon nekih 15 km nailazi se na selo Poseljani. Zbog svoje autentične arhitekture kamenih kuća, mlinova i svoltanih malih mostova, ali i zbog prirodne ljepote ovo naselje je jedno od najljepših u oblasti Riječke nahije.

Poseljani se nalaze u klancu Seljanske rijeke, na jugozapadnoj obali Skadarskog jezera.

U ovom nekada značajnom mjestu stare Crne Gore, bilo je aktivno čak 14 mlinova, koji su radili gotovo dan i noć. Prema kazivanjima, na red se čekalo danima, pa su u selu postojale i dobro radile kafane, a što je zanimljivo čak i jedna kockarnica. Prema nekim izvorima, najstariji mlin u ovom mjestu je star oko 300 godina.

Danas, vode potoka i dalje protiču selom, ali u njemu živi tek jedno domaćinstvo, a mlinovi odavno više nisu aktivni.

Do lijepih Poseljana se može stići i iz Rijeke Crnojevića, koja je nekih 9.5 km udaljena, a može se doći i preko jezera. U svakom slučaju, kojim god putem se zaputili imaćete priliku da uživate u prirodnim ljepotama ovog kraja.

Putokaz od Cetinja: kada se dolazi iz pravca Cetinja, skretanje za Rijeku Crnojevića se nalazi sa desne strane. Ide se prema selu Čukovići i kada se pređe most, sa desne strane se nalazi proširenje, gdje možete ostaviti auto. Odatle pješke nastavljate putem nekih 100-200 m, nakon čega počinju planinarske markacije, koje će vas odvesti do Poseljana. Udaljenost je nekih sat vremena laganog hoda. Povratak je malo naporniji zbog uspona koji treba savladati. (Hvala za pomoć Goranu Čelebiću!)

Fotografija je objavljena na našoj FB stranici na linku: www.facebook.com/photo.php?fbid=245840075543044

Lokacija na mapi

0
0

0 Comments