Cetinje i lovćenska vila

U neposrednoj blizini Vlaške crkve na Cetinju nalazi se spomenik Lovćenska vila, djelo vajara Rista Stijovića.

Spomenik je podignut na Cetinju 1939. godine u sjećanje na nastradale rodoljube u velikoj pomorskoj tragediji, koja se dogodila na početku Prvog svjetskog rata. U toj nesreći stradali su naši iseljenici, koji su se 1915. godine zaputili iz Amerike da pomognu u odbrani Crne Gore.

Nakon što je sredinom 1915. godine, prva grupa dobrovoljaca uspješno prebačena u Crnu Goru, na put je krenuo i drugi kontigent naših dobrovoljaca iz Amerike, njih 509.  Sa sobom su nosili crnogorsku zastavu sa ispisanim riječima “U boj za narod svoj”. Krenuli su iz kanadske luke u Halifaksu i nakon 25 dana duge plovidbe došli u Napulj, gdje su se ukrcali na italijanski brod “Brindizi”. Uoči Badnjeg dana krenuli su, u pratnji savezničkih brodova, ka albanskoj obali.

Na Badnji dan 25. decembra po starom kalendaru, oko 8 sati ujutro, brod je stigao nadomak albanske luke San Đovani di Medova. Sticajem okolnosti, ne čekajući lučki brod koji bi ih bezbjedno sproveo kroz mininarno područje, kapetan je krenuo prema obali, ali na nesreću, brod je udario u savezničku podvodnu minu i ubrzo zatim potonuo. U ovoj velikoj nesreći živote je tada izgubilo 328 dobrovoljaca.

U brošuri “Spomenica” koja se bavi detaljima ove tragedije i koju je 1939. godine na Cetinju objavio profesor Savo Vukmanović stoji zapisano: “Njima je vječno uho i srce bilo otvoreno za sudbinu svoga kraja. Glas domovine oni su u sebi osjetili jače od svega, koji ih je gonio da svoje živote polože za ono tlo koje ih je rodilo“.

Spomenik je izgrađen na inicijativu Crnogoraca u Americi, koji su i prikupili potrebna sredstava za njegovo podizanje.

Statua vile okrenuta je ka Lovćenu, sa ispruženim mačem u desnoj ruci i vijencem lovora u lijevoj. Ona nas podsjeća nas na ovaj tragičan događaj, ali i na veliku patriotsku ljubav iseljenika prema svojoj zemlji.

Lokacija na mapi

0
0

0 Comments