Kotorska vila, karampana i vodarice

Prema jednoj legendi o nastanku Kotora silni car Stefan prvobitno je počeo da gradi grad u velikoj jami iznad današnjeg Kotora. Međutim, od tog nauma odgovorila ga je vila, po čijem je savjetu on podigao grad kraj zaliva.

Kada je grad bio završen, car je na gozbu pozovao brojne ugledne goste i vilu koja ga je mudro savjetovala. Međutim, grdno je pogriješio kada se počeo hvaliti kako je lijepi grad načinio, ne pominjući uz to zasluge vile. Vila se na takav sebičan gest žestoko uvrijedila i iz osvete zatrovala sve izvore vode po novom gradu Kotoru, a sve zvanice sa gozbe otjerala u ludilo. Kad je vidio što je uradio car je stao moliti vilu za oproštaj, a ona se na kraju smilovala i oslobodi goste ludila, a u čitavom Kotoru ostavila samo jedan izvor pitke vode.

U Kotoru je zaista postojao samo jedan izvor pitke vode, koji se nalazio u Starom gradu i iz kojeg su Kotorani crpili vodu za piće. Ova javna česma poznata je pod nazivom Karampana, a na istoimenoj pjaceti okupljale su se kotorske vodarice, koje su raznosile vodu po palatama i gospodskim kućama.

Sadašnji barokni izgled Karampane,  sa lijepo urađenom kovanom ogradom, potiče iz 17. vijeka.

Lokacija na mapi

0
0

0 Comments