Crkva Gospa od Anđela u tjesnacu Verige

Crkva Gospa od Anđela, nalazi se na istoimenom rtu, na tjesnacu Verige, najužem dijelu Boke Kotorske, koji razdvaja unutrašnje od spoljašnjih zaliva.

Iako iznad vrata stoje uklesane godine 1585. i 1654.  smatra se da je ova crkva nastala ranije i da su tih godina rađene njene veće obnove.

Tako su Peraštani 1585. godine oko nje podigli utvrde sa puškarnicama i napravili od ovog mjesta strateški važno utvrđenje za odbranu grada. Unutar zidina nalazi se manja jednospratna zgrada, u kojoj su vjerovatno bili smješteni stražari i kroz koju se može ući u crkvu.

Crkva je razorena 15. maja 1654. godine prilikom napada Turaka na Perast, ali je iste godine i obnovljena.

Iz ovog mjesta su iz mora, po potrebi podizane i razvlačene verige (gvozdeni lanac), kojima se neprijateljskim brodovima blokirao ulazak u unutrašnje zalive Boke. Otuda potiče i današnji naziv za ovaj tjesnac – Verige.

Sa rta se pruža lijep pogled na Perast i na peraška ostrva: Gospu od Škrpjela i Sveti Đorđe. Ostrvo Sv. Đorđe je takođe bilo utvrđeno i zajedno sa utvrđenjem na rtu Gospe od Anđela pomagalo u odbrani grada sa mora.

U blizini crkve se nalazi plažica, a oni koji su se tamo kupali kažu da je skakanje u more sa zida utvrđenja, prema Perastu, nešto što svakako treba probati 😉

Lokacija na mapi

0
0

0 Comments