Kapetanovo jezero

Nedaleko od Nikšića, na samoj granici između opština kolašin i Nikšić, na nadmorskoj visini od 1678 metara, nalazi se Kapetanovo jezero.

Kao i mnoga jezera u Crnoj Gori, i ovo jezero je nastalo kao rezultat ledničke aktivnosti, mada o njegovom nastanku i imenu postoje i legende koje kruže u narodu Lukavice i okolnih mjesta.

Prema legendi, nikšićki kapetan Mušović, imao je na mjestu današnjeg jezera katun i često je boravio u njemu, uživajući u ljepotama ovoga mjesta. Iznad njegovog katuna, u planinskim stijenama, nalazio se izvor čije su vode planinske vile koristile da se kupaju u povrate snagu.

Svaku noć bi se na izvoru vile skupljale, puštale izvorske vode, i skrivene od očiju ljudi, kupale se i pile bistru izvorsku vodu. Kada bi, pred zoru, krenule da idu, vile bi zatvarale izvor do sledeće noći i novog okupljanja.

Jedne noći, vila koja je poslednja odlazila sa izvora, zaboravi da zatvori izvor, čije vode poplaviše katun kapetana Mušovića i okolne dolove. Tada vile pomjeriše izvor niže, ispod površine naplavljene vode, da tako vodom napaja novonastalo jezero.

Tako, nepažnjom vila, ili maštom prirode, nastade Kapetanovo jezero, u čijim 35 metara dubokim vodama danas uživaju brojni turisti koje put nanese na ovo omiljeno svratište izletnika, planinara i ribolovaca.

Do jezera se može doći automobilom iz pravca Nikšića, dok se sa kolašinske strane do njega može doći planinarskim stazama.

Sa ove tačke polaze brojne planinarske ture po okolnim planinama, a prizori nedirnute prirode, pravi su odmor za oči svakog ko želi da na momenat zaboravi na sve brige i jednostavno uživa u ovom nevjerovatnom kutku crnogorskih planina.

 

Lokacija na mapi

0
0

0 Comments