Sveti Nikola najveće crnogorsko ostrvo na Jadranu

Sveti Nikola ili Školj (ita. scoglio – stijena), kako ga zovu mještani, je najveće crnogorsko ostrvo na Jadranu. Ostrvo se prostire na 47 hektara i na gotovo 2 km dužine, a od Starog grada u Budvi je udaljeno cijelu milju.

Na ostrvu se dugo godina nalazio i restoran “Havaji”, pa je i to ime po kojem je poznato ovo ostrvo.

Ostrvo je povezano sa Budvom podmorskim sprudom Tunja, na kojem se za vrijeme osjeke vodostaj spušta na svega pola metra, pa se gotovo može pregaziti.

Za ostrvo i sprud je vezana i interesantna legenda o Svetom Savi, koji je u dva navrata (1229. i 1234. godine) iz Budve polazio za Palestinu u posjeti hrišćanskih svetilišta u Svetoj zemlji.

Prema legendi, prilikom kretanja na jedno od ta dva putovanja, nastalo je veliko nevrijeme i brod kojim je trebalo putovati čekao je sklonjen u zavjetrini ostrva Sveti Nikola. Čekajući na obali, Sveti Sava je u vodu bacao kamenčiće, od kojih se kažu stvorio put do ostrva, kojim su on i njegovi pratioci potom došli do broda.

Na ostrvu se danas nalaze lijepo uređene plaže i plažice, dok kojih se ljeti može doći sa brodićima, koji turiste prevoze sa budvanske obale.

Na ostrvu se nalazi crkvica posvećena Svetom Nikoli, zaštitniku pomoraca. Prema predanju, ovu crkvu su podigli krstaši koji su krajem 11. vijeka prolazi ovim krajem na povratku u svoju domovinu. Smatra se da je krstaške ratnike ovdje pogodila kuga, koja je i usmrtila neke od njih. Preživjeli su zatim na ostrvu podigli crkvu, a preminule sahranili u prostoru oko crkve.

Crkvica je u razornom zemljotresu 1979. godine gotovo potpuno razrušena, ali je naknadno ponovo obnovljena.

Ostrvo Sveti Nikola je do skoro bilo prirodni rezervat velikog broja životinja. Sredinom šezdesetih ovdje su dovedena dva para jelena lopatara sa ostrva Brioni, a naseljeni su i mufloni, šumski zečevi i fazani.

Kažu da se na ostrvu svojevremeno nalazilo čak oko 50 primjeraka jelena, koji su se pred noć spuštali i do samih plaža. Na žalost, smatra se da su svi primjerci ovih životinja pobijeni u krivolovu u zadnjih 10 godina.

Lokacija na mapi

0
0

0 Comments