Biogradsko jezero

Kada vam neko pomene prašumu, prva asocijacija vam je, vjerovatno, Amazonija. Međutim, da bi ste posjetili jednu prašumu, ne treba da idete do dalekog Brazila, dovoljno je da pođete do Biogradske gore.

Jedna od 3 poslednje prašume u Evropi, mjesto gdje čovjek još uvijek uzmiče pred prirodom, još od 1878, ukazom knjaza Nikole Petrovića, posebno je čuvano mjesto u Crnoj Gori i jedan od kandidata za Svjetsku prirodnu baštinu.
Ovaj nedirnuti kutak ljepote i raskoši prirode, u svojim drevnim šumama krije i pravi dragulj – Biogradsko jezero.

Najveće crnogorsko planinsko jezero leži u dubokom tragu nekadašnjih lednika, na nadmorskoj visini od 1094 metra, a svojom kristalno bistrom vodom napajaju ga Biogorska rijeka i potok Bendovac.

Jezero je duagčko 1100, a široko 410 metara, sa prosječnom dubinom od 4.5 metra, što ga čini pogodnim za vožnju čamcima i uživanje u čistom planinskom vazduhu i nevjerovatnim prizorima odraza okolnih planina u smaragdnoj boji jezera.

Pješačkom stazom oko jezera možete sresti mnoge zaljubljenike u prirodu iz svih krajeva svijeta, uživati svim čulima i naučiti mnogo o Biogradskoj gori i njenim divljim stanovnicima.

Ovdje se priroda sama stara o sebi, a ljudi se brinu da taj sklad niko ne naruši. Iako je jezero otvoreno za posjetioce, strogo se kontroliše da ljudski uticaj na ovaj endemski predio bude što manji, kako bi Biogradska gora i njeno jezero zauvijek sačuvali iskonsku ljepotu i čistotu.

Lokacija na mapi

0
0

0 Comments