Gorostas nad Malom Rijekom

Svakome ko je ikad putovao vozom kroz Crnu Goru, jedan od najupečatljivijih utisaka sa tog putovanja, sigurno je prelazak preko mosta na Maloj Rijeci. Malo je onih koji su upoznati sa posebnošću ovog mosta, čija je slava poznata daleko van granica naše Crne Gore.

Ako ste ga prešli prije 2001. godine, imali ste priliku da pređete preko najvisočijeg željezničkog mosta na svijetu. Njegove impozantne dimenzije čine ovaj most graditeljskim remek djelom, koje je zauvijek proslavilo do tad nepoznatu nedođiju u planinama Crne Gore.

Dužina mosta je impresivnih 498 metara, a njegova visina od 202 metra je tek 2001. nadmašena od strane kineskog Beipanjiang željezničkog mosta. Kada se u Indiji, 2015. godine, dovrši Chenab most, gorostas sa Male rijeke će pasti na časno treće mjesto, ali će i dalje biti najvisočiji željeznički vijadukt na planeti, jer su njegovi konkurenti lučni mostovi.

Ovaj ponos građevinarstva nekadašnje SFRJ projektovao je Ljubomir Jevtović, sa timom inženjera Milivojem Kovačevićem, Miloradom Lukovićem i Miloradom Markovićem.

Da bi se njihova ideja pretočila u most, utrošeno je 36.000 kubnih metara betona i 100.000 tona čelika, a izgradnja je trajala od 1969 do 1973. O kakvim je veličinama riječ, interesantno je napomenuti da je osnova najvećeg potpornog stuba površine teniskog terena.

Most na Maloj Rijeci je svojim skokom, 11.09.2008. proslavio i čuveni base jumper iz Belgije, Cedric Dumont, ekstremni sportista svjestkog formata.

Odavno u Crnoj Gori nema ovakvih građevinskih poduhvata. Svima je više-manje jasno zašto, tako da nam ostaje da se divimo onim što smo nekada napravili, i čime smo i dalje poznati u svijetu.

Most na Maloj Rijeci – veliko čudo male Crne Gore.

0
0

0 Comments