Most na Đurđevića Tari: Most bez kojeg ne možete zamisliti Taru

Most na Đurđevića Tari urađen je po projektu Mijata Trojanovića i otvoren je 1940. godine.

Kad se Priroda potrudi, i u svojoj kreaciji upotrijebi sve male trikove velikih stvaralaca, onda dobijete rijeku Taru i njen jedinstveni kanjon.

Od prvih kapi vode, koje grade ovu rijeku, pa do njenog sjedinjavanja sa Pivom, rijeka Tara protiče kroz neke od najljepših predjela na planeti. Ne slučajno nazvana “Suzom Evrope”, ova nemirna planinska voda vjekovima je oduzimala dah i utoljavala žeđ putnicima koji su ostajali zapanjeni pred njenom ljepotom.

Jedna od onih stvari koje putnika namjernika zauvijek vežu sa Crnom Gorom i Tarom, nije djelo prirode, već čovjeka. Prosto utkan u samu bit stijena koje Tara neumorno siječe, sa gotovo prirodnom gracioznošću i grandioznošću vrijednom strahopoštovanja, zajedno sa rijekom, živi i most na Đurđevića Tari.

Njegova izgradnja, po projektu Mijata Trojanovića, počela je 1937. godine,da bi most, u svoj svojoj ljepoti, bio otvoren 1940. godine. Za potrebe izgradnje mosta, podignuta je i najveća drvena skela na svijetu, što je rekord koji i dan danas nije nadmašen.

Ratne godine, koje su uslijedile, nisu poštedjele ni most na Tari. Da bi spriječili ulazak okupatorske vojske u Crnu Goru, partizani su 1942. odlučili da sruše most. Ovaj zadatak je povjeren inženjeru Lazaru Jaukoviću, koji je i sam učestvovavo u njegovoj gradnji. Most je srušen postavljanjem eksploziva na najmanjem luku, na lijevoj strani kanjona.

Zbog ovog čina, italijanski vojnici su strijeljali Lazara, a bista u njegovu čast se danas nalazi pored samog mosta, kao svjedok jedne od priča o Tari, mostu i ljudskoj hrabrosti.

I poslije toliko godina, most na Đurđevića Tari je obavezna uspomena svih koji posjete Crnu Goru. Njegovih 5 lukova, od kojih najveći ima raspon od 116 metara i lebdi preko 150 metara iznad valovite Tare, postali su nerazdvojan dio rijeke i njenog kanjona. Ovakav sklad arhitekture, ljudskih stremljenja i zapanjujuće ljepote prirode, teško se može naći na nekom drugom mjestu na svijetu.

Bilo da se divite pogledu sa ivice mosta, ili prođete splavom ispod njegovog najvećeg luka, nećete moći da sakrijete utisak njegove grandioznosti.

 

Lokacija na mapi

0
0

0 Comments