Plavsko jezero

Ispod gorostasnih i surovih masiva Prokletija, planine čije samo ime govori o reputaciji koju ovaj masiv ima u narodu koji živi u njegovoj sjenci, u gotovo idiličnoj uvali, nalazi se Plavsko jezero.

Davno nestali lednici, ostavili su u podnožju Prokletija, na nadmorskoj visini od 907 metara, dovoljno mjesta za jezero i varošicu na njegovim obalama. Generacije Plavljana su odrasle uz jezero i na jezeru, uživajući u svim blagodetima ovog planinskog dragulja i najvećeg ledničkog jezera u Crnoj Gori, dugačkog preko 2 km, a širokog oko jedan kilometar.

Jezero se vodom snadbjeva iz rijeke Ljuče, koja hladne i bistre vode snjegova sa Prokletija spušta u Plavsku dolinu. Vode iz nadaleko poznatih Alipašinih izvora, preko ove rijeke, svoj put nalaze do Plavskog jezera.

Ovde nije kraj puta vodama sa Prokletija, jer jezero daje život snažnoj i brzoj rijeci Lim, preko koje voda iz jezera nastavlja svoj put dalje, ka Drini i dalekim morima.

Bistre i duboke vode jezera, čija najveća dubina dostiže i do 9 metara, kriju obilje života i pravi su raj za ribolovce. Na ovom jezeru je 1985. godine ulovljena mladica teška 41 kilogram, što prestavlja jedan od svjetski priznatih i poznatih ribolovačkih trofeja, kada je ova vrsta ribe u pitanju.

Ljepote jezera svake godine privlače veliki broj turista, bilo da pješače stazama oko jezera i po okolnim planinskim predjelima, okupaju se u bistroj jezerskoj vodi, ili da prosto uživaju u čistom vazduhu i prizorima jedinstvenim po ljepoti.

Zimi je jezro okovano ledom, a mještani Plava kažu da se po izuzetno oštrim zimama stvori tako debeo sloj leda, da se po jezeru može ići i automobilom.

Plavsko jezero je još jedan mali dio Crne Gore, čija je ljepota nemjerljiva i vanvremenska, a koju možete osjetiti samo ako dođete na njegove obale i doživite ga svim čulima, zajedno sa čuvenom gostoprimljivošću ljudi sa njegovih obala.

Lokacija na mapi

0
0

0 Comments