Danas je besplatan ulaz u sve crnogorske nacionalne parkove, 24.5.2016.

Ulaz u nacionalne parkove Crne Gore besplatan je danas, 24. maja, povodom obilježavanja Međunarodnog dana evropskih parkova.

“Shodno Odluci o visini naknada za korišćenje prostora, obavljanje djelatnosti i pružanje usluga, pozivamo sve ljubitelje prirode, rekreativce, da uz besplatan ulaz posjete Nacionalne parkove Durmitor, Biogradsku goru, Skadarsko jezero, Lovćen i Prokletije“, saopštili su iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

Posjetioci će, pored ostalog, imati prilike da provedu vrijeme u zaštićenim prirodnim područjima, prošetaju brojnim edukativnim i pješačkim stazama, a da se, pri tom, cijena ulaznica neće naplaćivati.

Za razliku od nacionalnih parkova u Evropi, gdje čak 90 odsto posjetilaca čine domaći gosti, crnogorske nacionalne parkove najviše posjećuju stranci (80 odsto). Ovo je dodatni motiv za one koji su slobodni danas da posjete prirodne dragulje Crne Gore.

Evropski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope, s ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj zelenih površina. Ovaj datum je odabran kao sjećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova 24. maja 1909. godine u Švedskoj. Dan evropskih parkova po prvi put je obilježen 1999. godine.

0 Comments