Novljani sa katamaranom krenuli na put oko svijeta

Juče, 5.9.2017. iz gradske luke Škver u Herceg Novom dvojica hrabrih Novljana Damjan Vukićević i Bojan Aleksić krenuli su na put oko svijeta sa katamaranom “Dedalus Adventures”.

Na ideju da preplove svijet na jedra zajedno su došli i isplanirali put.

“Već 10-15 godina imamo želju da idemo. Brod se zove “Dedalus Adventures”, to je naša interna šala. Sa mnom će tokom cijelog putovanja biti drugar Bojan Aleksić, ali imaćemo povremeno društvo, rođake, porodicu. Ideja je da putujemo oko 3 godine i oplovimo cijeli svijet. Atlantik ćemo proći tri puta, jednom sada u novembru, drugi put iz Afrike, opet prema Karibima i treći put na povratku kući. Pacifik ćemo proći jedan put, kao i ostala „mala“ mora” – izjavio je Damjan za Radio Jadran.

Prva destinacija koju će posjetiti je grčko ostrvo Krf, odakle će napraviti obilazak oko Grčke, pa prema Malti i Gibraltaru za Karibe. Nemaju tačan redosljed destinacija, već samo vremensku agendu.

“Nemamo nekih konkretnih mjesta koja ćemo obilaziti, nego kako nas vjetar nosi. Ali, postoje neka mjesta gdje morate da budete. Na primjer, morate da budete u Panami, da bi prošli Panamski kanal. Tu se mora biti početkom februara, zbog vjetrova. Atlantik treba preći u novembru, opet zbog vjetrova. Za sve treba imati neke termine kada moraš biti negdje, kao što je Indijski okean. Njega na tri mjeseca ne moćeš preći” – objašnjava Vukićević.

 

Katamaran “Dedalus Adventures” dugačak je 13,96 metara, širok 7,8 metara i dubok 2 metra. Pored zastave Crne Gore, krasiće ga i mala plava zastava Opštine Herceg Novi, kao svojevrsna promocija grada. Ime nije dobio po mitskom junaku, već po brodu iz jedne naučnofantastične serije.

Vukićević je objasnio da je riječ zapravo o kruz jedrilici za porodična putovanja, koja nema sportske performanse, već je predviđena za lagano krstarenje, zbog čega im neće biti teško da, kao dvočlana posada, upravalju.

Damjan Vukićević je Osnovnu školu završio u Herceg Novom, Srednju elektrotehničku u Trebinju, a Elektrotehnički fakultet u Beogradu. Kako je kazao, ljubav prema moru postoji od malena, ali do sada nije imao prilike da se ozbiljnije bavi jedrenjem, već su mu krstarenja, uglavnom, bila na motorni pogon.

Katamaran “Dedalus Adventures”, kako je planirano trebalo bi srećno da se vrati i uplovi u Luku Škver za tri godine.

Hrabrim Novljanima želimo srećan put i mirno more i da nam se vrati sa zanimljivim pričama! Srećno!

Izvor: Radio Jadran.