NAJAVLJUJEMO: Večeras se održava peraška Fašinada

Drevni peraški običaj Fašinada biće održan danas u Perastu sa početkom u 18:30 kada će duga povorka barki natovarenih kamenjem i ukrašenih jablanovim granama krenuti ka ostrvu Gospa od Škrpjela.

Radi se o jedinstvenom i jednom od najživopisnijih običaja koji je vezan za nastanak i obnovu vještačkog ostrva Gospa od Škrpjela.

Na fotografiji je snimak sa Fašinade održane 22. jula 2014. godine.

Kako je Radio Kotoru danas saopštila sekretarka Društva prijatelja grada Perasta Marija Brainović, Fašinada se već pet i po vjekova održava bez prekida.

„Svake godine, na taj dan, Peraštani sa svojim barkama potapaju kamenje oko ostrva, a ljudi se spontano okupljaju pred zalazak sunca. Izvode svoje barke ispred mandraća i vežu se u jedan konvoj, od Pošova iz pravca Kotora i idu duž obale do peraškog muzeja gdje skreću prema školju. Tu bacaju kamenje kako bi se održala statika ovog vještačkog ostrva. Ranije je bilo kažnjivo ako neko ne bi izveo barku iz mandraća i bio dio ovog drevnog običaja. Bila je to obaveza svakog Peraštanina”, pojasnila je Brainović ističući da je danas drugačije, te da se posljednjih godina mogu vidjeti barke koje nažalost ostaju vezane u mandraću.

„Prema tradiciji, u prvoj barci se nalaze peraški župnik i ugledni Peraštani. Nekada je to bio predsjednik Opštine, sada bi to trebao da bude predsjednik Mjesne zajednice Perast. Ali, godinama je na čelu ove mjesne zajednice žena, a običaj je da one ne učestvuju u konvoju barki. Druga barka je iz Srtpa, a potom slijede ostale peraške barke i one koje žele da se uključe u obilježavanje ovog običaja. Pozivamo sve građane Kotora, Boke i naše goste da uzmu učešća u ovoj svečanosti”, poručila je Brainović.

Izvor: Radio Kotor

0 Comments