Manastir Morača

Priču o ovom srednjovjekovnom manastiru počećemo pričom o njegovom nastanku.

Kažu da je manastir sazidan od žutog kamena iz mjesta Tušina, kraj Šavnika, koje je kilometrima udaljeno od lokacije manastira. Prema jednog legendi, narod iz ovog kraja je tada formirao kolonu u kojoj se kamen dodavao iz ruke u ruku, sve do Morače.

Manastir je podignut 1252. godine u srednjem vijeku, a njegov osnivač je knez Stefan iz dinastije Nemanjića. Manastir Morača je podignut na zaravni između planina, na desnoj obali rijeke Morača, iznad mjesta odakle izbija vodopad Svetigora, čije se vode slivaju u rijeku.

Druga legenda kaže da je knez Stefan, posmatrajući ovaj vodopad, u jednoj noći ugledao kako gori svijeća i shvativši to kao znak od Boga, odlučio da na tom mjestu podigne veliki manastir.

Iza manastirskih kapija danas se nalaze saborna crkva Uspenja Bogorodice i manja crkva Svetog Nikole. U sabornoj crkvi nalaze se neka od remek djela vizantijske umjetnosti poput freske “Gavran hrani proroka Iliju”, koja potiče iz 13. vijeka i najpoznatija je freska ovog manastira.

Manastir su početkom 15. vijeka opustošili Turci, koji su skinuli olovni krov, a krovnu konstrukciju spalili. Manastir je obnovljen tek nekih 70 godina kasnije, a u međuvremenu je najveći dio fresaka uništen.

U obnovi manastira i njegovom ponovnom oslikavanju tokom 16. i 17. vijeka učestvovali su najveći majstori svoga doba poput Georgija Mitrofanovića iz Hilandara.

ZANIMLJIVOST: Kopija ikone “Gavran hrani proroka Iliju” na izložbi freski iz cijelog svijeta, koja je održana u Parizu 1952. godine, nagrađena je drugom nagradom.

NE PROPUSTITE: Prilikom posjete ovom manastiru obavezno svratite do obližnjeg vidikovca sa kojeg se pruža pogled na vodopad Svetigora, koji izbija iz planine ispod samog manastira.

Manastir Morača se nalazi tik uz magistralni put između  Kolašina i Podgorice. Manastir je udaljen 25km od Kolašina, odnosno 45km od Podgorice.

Lokacija na mapi

0
0

0 Comments