Top Gear u Crnoj Gori: Kao da je Bog spojio Karibe i veličanstvene Alpe

Ekipa čuvene emisije o automobilizmu “Top Gear” posjetila je Crnu Goru povodom promocije Jaguara F-Pace, a naša zemlja ostavila je sjajan utisak na njih.

Zamjenik urednika BBC Top Gear Džek Riks testirao je ovaj model Jaguara na putevima širom Crne Gore, a u svom autorskom tekstu posvetio je nekoliko redova i ljepotama Crne Gore. On je impresioniran našom zemljom, a istakao je da svaka žena izgleda kao potencijalna kandidatkinja za mis svijeta.

“Nijesam pozvan da objašnjavam ovaj genetski fenomen, ali bih preporučio romantičnim muškarcima da se presele u ovu zemlju odmah“, počinje priču Riks.

Kao prednost života u našoj državi Riks je u šali naveo lakši način za odlaganje otpada – bilo gdje na ulici. Pohvalio je pršutu, a naročito je oduševljen pejzažom.

“To je kao da je Bog odlučio da spoji bijeli pijesak i azurnu vodu Kariba i brutalno veličanstvene francuske Alpe”, opisao je on.

Nažalost, loš utisak na njega su ostavili putevi. Kako je istakao, površina asfalta je nekvalitetna, a rupe prijete da polome točkove na vozilima.

“Asfalt je tanji i od kose princa Vilijama, a na ivicama se raspada. Na jednoj od najprometnijih saobraćajnica koja povezuje aerodrom sa Budvom površinski asfalt je potpuno nestao, pa smo prolazili kroz prljavštinu i preko stijena“, dodao je on.

Testirajući Jaguar F-Pace, Riks je stigao i do mosta na Đurđevića Tari kojem je, takođe, posvetio nekoliko redova.

“Ovo je napoznatiji crnogorski most, izgrađen 1937. godine na visini od 172 metra iznad rijeke. Kad bacite pogled dolje zavrti vam se u glavi i imate utisak da ste pripiti. Sagupnik Li mi kaže da ima vrtoglavicu koja ga tjera da skoči sa tolike visine, iako on nema želju da umre. Shvatio sam to kao znak da treba brzo da zatvorim vrata i odemo što prije odatle“, našalio se Riks.

Kako kaže, najbolje su ostavili za kraj – Kotor. Veličanstvenim je nazvao pogled na Bokokotorski zaliv sa puta kojeg je okarakterisao kao jednim od najopasnijih na svijetu.

Nakon tri dana vožnje Jaguarom po Crnoj Gori, Riks je zaključio da taj automobil izgleda fantastično, kao da je dizajniran sa ljubavlju.

“A ko još ne voli dobar izgled? To me podsjeti, selim se u Crnu Goru“, zaključio je on.

Prevod: CdM

0 Comments