Divan prizor u šumama Biogradske Gore: Medvjed u šetnji nakon zimskog sna!

Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore

 

 

Divan prizor u šumama Biogradske gore! Kontrolne kamere snimile su ovih dana šetnju medvjeda nakon buđenja iz dugog zimskog sna. Kako se navodi u saopštenju Nacionalnih parkova Crne Gore u pitanju je primjerak ugrožene i zaštićene vrste mrkog medvjeda (Ursus arctos)

Zaštita mrkog medvjeda čiji je opstanak ugrožen uništavanjem prirodnih staništa i krivolovom, predstavlja prioritet za zaštitu na globalnom nivou.

Medvjedi kao životinje koje žive samostalno, a ne u grupama, imaju potrebu za velikim staništem, kako bi se nesmetano kretali, hranili, razmnožavali i našli pogodna mjesta za zimski san. Zato je zaštita mrkog medvjeda jedan od prioriteta, koji će budućnosti posjetiocima parkova  kroz turističku ponudu omogućiti da dožive  medvjeda uživo, i upoznaju se sa životom ove ugrožene i zaštićene divlje vrste. Navodi se u saopštenju NP Crne Gore.

 

Prisustvo medvjeda zabilježile su kamere postavljene u okviru projekta „Posmatranje medvjeda“,  koji zajedno sprovode Parkovi Dinarida –  mreža zaštićenih područja Dinarida i WWF Adria – Svjetski fond za prirodu. Ova inicijativa se realizuje  kroz četvorogodišnji regionalni program:  „Zaštićena područja za prirodu i ljude“,  u saradnji sa nacionalnim parkovima Biogradska gora u Crnoj Gori i Tara u Srbiji.

 

 

 

U prodaji je prvi Moja Crna Gora kalendar za 2017. godinu.

Neke od ovih fotografija su našle mjesto u prvom Moja Crna Gora kalendaru za 2017. godinu, koji smo objavili nakon pet godina rada i sakupljenih preko 20.000 fotografija! Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati putem Moja Crna Gora Facebook stranice ili putem emaila mojacg@gmail.com.

0