FOTO PRIČA: Kad naumite na Umove

Blizu samog vrha prevoja Crkvine, nekih 500m od dobro poznatog, istoimenog restorana, ako idete od Podgorice prema Kolašinu, sa lijeve strane, odvaja se makadamski put za Umove.

Mnogi od vas možda i nisu čuli za ove vrhove neobičnog imena, ali Umovi su mjesto koje definitivno treba obići.

Foto: Šaćir Suruliz

Iako put do njih znači savlađivanje nekih 900 m visinske razlike, predjeli kroz koje prolazite će definitivno uticati na to da zaboravite na umor.

Živopisne rjećice obala obraslih gustom mahovinom, proplanci prepuni paprati, guste bukove šume i bezbroj vidikovaca, odakle se pruža pogled na planine iznad Kolašina, uz nezaobilaznu Bjelasicu i Komove u daljini.

Na kraju, dolazite do visoravni sa nimalo poetičnim nazivom Vučje, imenjaka poznatijeg kraja u Nikšićkoj opštini. Sa jedne strane oivičena dubokim ambisom prema Mioski, pruža neopisiv pogled na Moračke planine i dolinu gornjeg toka Morače.

Na kraju, sami uspon na Umove, iako najnaporniji dio puta, pruža najbolju nagradu za uloženi trud. Pogled koji se pruža sa vrha prosto je nemoguće opisati. Fantastičan prizor masiva Bablji Zub, pogled na Sinjajevinu i doline u njenom podnožju i najbolji vidik ka Bjelasici i Komovima, prosto će vas ostaviti bez daha.

I koliko god da vam se učini naporno, Vučje i Umovi iznad njega su mjesta kojima će te se definitivno vratiti ponovo.

Lokacija na mapi

0
0

0 Comments