Ulazak u NP Durmitor sjutra je besplatan!

“Povodom Dana NP Durmitor, pozivamo ljubitelje prirode da sjutra posjete ovo zaštićeno prirodno područje. Ulaz u Nacionalni park biće slobodan, a posjetioci će, pored ostalog, imati prilike da prošetaju brojnim pješačkim stazama, posebno edukativnom stazom oko Crnog jezera, i da uživaju u ljepotama ovog nacionalnog parka” – navodi se u saopštenju Nacionalnih parkova Crne Gore.

NP Durmitor obuhvata osnovni masiv planine Durmitor sa kanjonima Tare, Drage i Sušice i gornji dio kanjonske doline Komarnice.

Pogledajte i ovo: Najviši vrh Durmitora: Bobotov kuk.

UNESCO je 1980. godine uvrstio NP Durmitor u Spisak svjetske kulturne i prirodne baštine, zbog impresivne ljepote durmitorskog masiva i kanjonskih rijeka kao i njihove izuzetne ekosistemske i florističke raznovrsnosti, koje su prepoznate kao vrijednosti od svjetskog značaja.

“U oblasti NP Durmitor ima više od 1325 vrsta vaskularnih biljaka, osim toga njegovoj ljepoti posebnu draž daje 18 ledničkih jezera, nazvanih gorske oči. Najveće i najatraktivnije je Crno jezero okruženo gustom četinarskom šumom i bogato pastrmkom. Među najljepšim ukrasima Parka su i bistre silovite rijeke od kojih posebno impresionira Tara” – podsjećaju iz Nacionalnih parkova.

NP Durmitor za prvih osam mjeseci ove godine bilježi povećanje broja posjetilaca od 17% u odnosu na isti period prošle godine.

Pogledajte i ovo: Jablan jezero na Durmitoru.

0
0

0 Comments