Jesenja razglednica: Pešića jezero (Bjelasica)

Foto: Boris Raičević

Pešića jezero na Bjelasici u ranu jesen, 29.9.2016. Nakon Biogradskog jezera ovo je drugo po površini jezero u NP Biogradska gora.

Jezero je smješteno u jednom od najvećih cirkova Bjelasice, u prostoru između njenih najviših vrhova: Crne glave (2.137mnv), Zekove Glave (2.116mnv) i Belila (2.059mnv).

Pešića jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 1820m, pa snijeg oko Pešića jezera zna da potraje sve do maja.

Legenda i priča o porijeklu imena Pešića jezero.

Za Pešića jezero i njegovo ime vezana je legenda o krilatom konju, a evo kako o tome za Vijesti govori Predrag Obradović: “Po toj legendi, sve noći po mjesečini, lijepi bijeli konj modrih očiju letio je iznad jezera. Okolo jezera, očarane njegovom ljepotom, skupljale su se vile i dugo bez riječi posmatrale taj ‘ples’ nad vodom. Tako je bilo vjekovima… Ljudi su, svjesni da im nije mjesto među tom družinom, zazirali od jezera. Svi, osim jednog mladog lijepog Pešića, koji je želio da pokaže hrabrost ili da ugrabi dio te ljepote pa se odvažio da se noću okupa u jezeru. To mu je bilo poslednje kupanje. Pričao je narod, vile su ga utopile iz ljubomore”.

Stari mještanin Miloje Pešić, koji je život proveo uz jezero, zazire od legendi i prisjeća se istorije bratstva Pešića: “Ovdje je bila granica sa Turcima. Pešići se omrazli knjazu Nikoli. Od njega su bježali svaki čas uz samu granicu i preko nje. Duga je to i teška priča, znam da je lakše pričati o krilatim konjima i vilama, ali ovdje je pisana istorija bratsva Pešića, ovdje su se mučili i nadgornjavali s gospodarem, ovdje su se suprotsavili samovolji i bahatosti. Zbog toga je po njima jezero i dobilo ime. Ne može biti drugačije, ja druge priče ne znam i nijesam čuo za njih. A, i ako sam ih čuo, neću da ih pamtim. Jer nijesu istinite”.

0
0

0 Comments