Krnovo i vjetroelektrane

Foto: Esad Bazdulj

Na planinskoj površi Krnovo, koja se prostire na teritorijama tri opštine, Nikšić, Šavnik i Plužine, počelo je postavljanje vjetroelektrana u okviru projekta koji implementira kompanija Krnovo Green Energy, iza koje stoje austrijska firma Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo energy.

Projekat vrijedan 120 miliona eura je finansiran od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Njemačke banke za razvoj (KfW) i francuske investicione kompanije za promovisanje ekonomske saradnje Proparco.

Do sada je postavljeno 20 vjetroelektrana, a ukoliko nas posluže dobri vremenski uslovi preostalih šest vjetroelektrana biće montirano za oko mjesec“, izjavili  predstavnici kompanije za Dnevne novine.

Vjetroelektrane će imatu instalisanu snagu 72 megavata i godišnju proizvodnju od 200 do 230 gigavat sati, a postavljaju se na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara gdje je, prema procjenama stručnjaka, prosječna brzina vjetra oko 5,5 do 6,5 metara u sekundi. Generator vjetrenjače nalazi se na visini od 85 metara i težak je 83,5 tone.

Planirana srednja vrijednost godišnje proizvodnje vjetroelektrane Krnovo je 215 hiljada megavat-sati.

Transport velikih elemenata za vjetroelektrane je bio poseban poduhvat.

Elementi vjetroelektrana, od kojih su neki dugački do 50 metara i teški 83 tone, stigli su u junu u luku Bar, a transport se odvijao u kasnim noćnim satima uz veliko policijsko obezbjeđenje koje uključuje i potpunu blokadu saobraćaja.

Na brdu Možura planirana nova baza vjetroelektrana.

Uporedo sa projektom na Krnovu, realizuje se slična investicija i na brdu Možura između Bara i Ulcinja. Na Možuri je planirana gradnja 23 vjetroelektrane manje snage, a ukupna investicija je procijenjan na oko 40 miliona eura.

0 Comments