Selo Dodoši (Skadarsko jezero)

Foto: Dejan Dajković

“Dodoši su (selo) potpuno zbijenog tipa. U selu se razlikuju četiri kraja: Prisoje, Bokula, Dejanova Glavica i Cukalj. Prisoje se zove prisojna strana Dapčeve Glavice; tu su kuće vrlo zbijene i nalaze se pored r. Karatune s jednoga kraja glavice na drugi u dužini od 150 m. Kuće se spuštaju do vode, a penju i do vrha glavice, koja je visoka do 25 m. Bokula se zove osoje ove glavice; i tu su kuće vrlo zbijene od jednog kraja na drugi. Tako je ova glavičica sva načičkana kućama. Dejanova Glavica se nalazi na sjeveru od Bokule, a u neposrednoj blizini do nje, jer se nastavlja na nju. Ovdje se kuće steru pri blago strmenoj strani i zaokružuju lokvu. Iznad kuća je crkva i groblje.

Kuće su ovdje zbijene. Cukalj je odvojen od ovih krajeva i nalazi se s onu strane lokve. Tu su kuće načičkane na jednoj malenoj i niskoj glavičici; kuće su zbijene i bez reda poređane. Cukalj je daleko do 70 m. a među ostalim seoskim krajevima nema razmaka višeg no među ostalim seoskim kućama. Razmak među kućama iznosi po 5 do 20 metara; ima kuća, koje se naslanjaju jedna na drugu i koje se penju jedna više druge.

U selu ima jedna glavna ulica, koja vodi od Studenca do crkve. Kuće uz nju nijesu poređane po kakvom redu. Kuće su građene bez reda, ali im je građa lijepa i ukusna, ovdje su kuće skoro ljepše nego igdje u Riječkoj Nahiji.”

Izvod iz knjige “Riječka Nahija u Crnoj Gori”, autora Andrije Jovićevića. Knjiga je štampana 1911. godine.

Lokacija na mapi

0 Comments