Zelenika i kupanje kod hotela Plaža

Foto: Marina Varga

Na svega 5 kilometara istočno od Herceg Novog nalazi se Zelenika, gradsko naselje u kojem je davne 1902. godine podignut prvi hotel na južnom Jadranu, danas poznat i kao hotel Plaža Zelenika.

Ovaj hotel posebne arhitekture, napravljen u divnom mjestu, krasio je mnoge razglednice sa početka prošlog vijeka, a u njemu su boravili brojni pripadnici aristokratije iz tog vremena poput kralja Nikole, kralja Petra Prvog Karađorđevića, albanskog kralja Ahmeda Zogua i drugih.

Zanimljivo je da je hotel za svoje goste organizovao vrlo aktivan odmor uz ponudu lova, ribolova i kratkih izleta u zemlje regiona.

Hotel je preživio dva svjetska rata i danas je jedino hotelsko zdanje, koje je sačuvano iz tog perioda. Nakon Drugog svjetskog rata, 1948. godine je izvršena njegova nacionalizacija, a hotel je primao turiste sve do 1961. godine kada postaje odmaralište za djecu iz Sarajeva.

Ovaj objekat se danas nalazi pod sudskim sporom, a do njegovog okončanja hotel Plaža Zelenika nastavlja da živi svoj samački život oronulog stogodišnjaka, čijim su odajama hodili kraljevi, a na balovima i maskenbalima plesale dame i plemići.

Lokacija na mapi

0 Comments