Pogled na Skadarsko jezero sa Žabljaka Crnojevića

Foto i tekst: Jasna Gajević

Žabljak Crnojevića, srednjevjekovni  grad i utvrđenje,  nalazi se u Zeti, u području Skadarskog jezera. Ovo  mjesto sa burnom i bogatom istorijom , iako je još 1961. godine Zakonom zaštićeno kao spomenik kulture, slabo je valorizovano turistički . Posljednjih godina je stanje donekle popravljeno, raščišćeno je rastinje, pokošeno je i mogu se, uz bujnu maštu,  rekonstruisati nekadašnji objekti u ovom utvrđenju.

Žabljak Crnojevića je osnovan još u 10. vijeku, u doba Vojislavljevića  i Dukljanske države. Prvi detaljniji podaci o ovom gradu datiraju iz 15. vijeka u vrijeme dinastije Crnojevića, u čije je vrijeme ovaj grad bio prijestonica Zete. Sredinom 15. vijeka Žabljak pada u  ruke Turaka i od tada je dugo vremena bio značajno tursko uporište u borbi protiv Crnogoraca. Iako je bilo više pokušaja crnogorske vojske da se on osvoji , pripao je Crnoj Gori tek odlukom Berlinskog kongresa.

Pored  toga što je interesantno biti na ovako važnom mjestu u istoriji Crne Gore, sa utvrđenja se pruža i prelijepi pogled na Skadarsko jezero i  tzv. Žabljačke livade.

Kako doći do Žabljaka Crnojevića?

Trenutno je zbog izgradnje zaobilaznice oko Golubovaca  zatvoren prilaz Vukovačkom mostu iz centra Golubovaca. Zato je potrebno produžiti naprijed od Golubovaca i malo poslije skretanja za Plavnicu skrenuti desno, kuda se kroz naselje brzo stiže do mosta. Poslije Vukovačkog mosta se skreće lijevo, prema selu Ponari, koje je udaljeno od Golubovaca nekih 7km. Od Ponara do Žabljaka Crnojevića ima još nekih 2km, a put ide lijevo od Ponara preko uskog mosta. Mjesta za parking ima dovoljno. Na samoj lokaciji postoji informativna tabla u prizemlju, a posjetioce duž staze prati lavež pasa, srećom, vezanih 🙂

 

Lokacija na mapi

0 Comments