Mratinje, ukroćena priroda

Ukrotiti divljinu prirode, i njenu snagu staviti u službu čovjeka, ljudska je težnja od samog nastanka civilizacije. Ljudi su krotili rijeke, otimali zemlju od okeana, borili se sa prirodom i njenom snagom, kako bi olakšali sebi život i prirodu okrenuli u svoju korist.

Koliko je moć prirode zastrašujuća, a u isto vrijeme, kako je ljudska težnja da je ukroti istrajna i, u svom stremljenju, zadivljujuća, može vam pokazati brana na rijeci Pivi.

U uskom tjesnacu, nastalom kao rezultat vjekova probijanja rijeke Pive kroz crnogorske vrleti, uzdiže se jedna od najimpozantnijih lučnih brana na svijetu. Ovaj simbol ljudske snage i vjekovne borbe sa prirodom, uzdiže se 220 metara iznad dna kanjona Pive i već 37 godina kroti ovu rijeku i njenu snagu pretvara u električnu energiju.

Izgradnja brane je počela 1966. godine, i tokom sledećih 10 godina, kojiko je trajala njena izgradnja, preko 5000 graditelja, ugradilo je u ovu branu preko 800.000 kubnih metara betona i 5000 tona čelika.

U svojoj osnovi, debljina ovog betonskog gorostasa iznosi impozantnih 30 metara, dok njeni temelji idu i do 38 metara u dubinu trvrdih stijena pivskog kanjona.

Danas, ova brana na svojim “plećima” drži Pivsko jezero dužine 42 km, drugo jezero po veličini u Crnoj Gori, koje je postalo turistička atrakcija zbog svoje ljepote otrgnute od prirode, i koje ni po čemu ne odaje utisak da je nastalo kao rezultat ljudskih napora.

Interesantno je reći da su u dubinama jezera ostala skrivena mnoga napuštena sela, kao i stare Plužine, koje su nakon potapanja, izgrađene na novoj lokaciji, sa koje se pruža prelijep pogled na jezero.

I čuveni Pivski manastir je morao biti sačuvan od potapanja, pa je tako ovaj spomenik kulture i vrijedni vjerski objekat, prenešen, dio po dio, na novu lokaciju, i tamo ponovo sastavljen u svojoj izvornoj formi.

Ako vas put navede put Šćepan Polja i dalje na zapad, moraćete preći preko brane na Pivi. Tek tada možete osjetiti impozantnost ovog monumentalnog objekta, još jednog koji Crnu Goru čini poznatom u svijetu.

Tada ćete ostati impresionirani, kao mnogi prije vas, nevjerovatnim prizorom, na još nevjerovatnijem mjestu.

Lokacija na mapi

1
0

0 Comments