Crkva Svetog Arhangela Mihaila na trgu Belavista u Herceg Novom

Nakon što se uspenjete stepeništem kralja Tvrtka i prođete ispod Sahat kule, izaći ćete na glavni trg Starog grada u Herceg Novom. Ovaj trg danas nosi naziv Hercega Stefana, ali je poznatiji kao Belavista, što doslovce znači predivan pogled.

Herceg Stefan je bio bosanski kralj, po kojem je ovaj grad i dobio svoje ime, kao i Hercegovina, dio oblasti kojom je on nekada vladao.

Pod upravom Hercega Stefana u 15. vijeku počinje pravi razvoj Herceg Novog kao grada i novog trgovačkog centra na Jadranu. On je ovaj grad i nazvao Novi, a u njemu je čak sagradio i zimski dvorac u kojem je kasnije i živio sve do svoje smrti 1466. godine.

Na trgu, koji se zove njegovim imenom, na lijepoj pjaceti, okružena palmama, nalazi se pravoslavna crkva Sv. Arhangela Mihaila.

Ova crkva je podignuta u vrijeme austrougarske uprave nad gradom, što treba zahvaliti upornim Novljanima, koji su prvo otkupili zemljište u Starom gradu, a kasnije i sakupili sredstva za podizanje crkve.

Crkva je podignuta na mjestu na kojem su se nalazili ostaci nekadašnje crkve, koju je kao svoju zadužbinu podigao Herceg Stefan.

Staru crkvu su porušili Turci, a zemljište na kojem se ona nalazila otkupili su Novljani 1858. godine za 4602 forinte.

Izgradnja crkve je otpočela 1883. godine, a završena je 1911. godine kada je crkva i osveštana.

Crkva je urađena po projektu arhitekte Milana Karlovca i predstavlja mješavinu vizantijskog, gotskog i baroknog stila gradnje. Sazidana je od kamena sa Korčule, a njenu unutrašnjost krasi ikonostas od bijelog italijanskog mermera, kao i ikone koje izradio Čeh Franjo Cigler.

Svima onima koji planiraju posjetiti Herceg Novi, preporučujemo da obiđu ovu istorijsku lokaciju i trg sa kojeg mogu doživjeti predivan pogled na Boku, u kojem su znali da uživaju kraljevi i pjesnici.

0
0

0 Comments