FOTO PRIČA: Čekajući svitanje u crnogorskim brdima

Meteorska kiša, dobra ekipa i lijepo vrijeme dovoljni su razlozi da se pođe na noćnu šetnju od Ivanovih Korita do Babine Glave, uzvišenja koje dominira budvanskim zaleđem i sa kojeg se pruža odličan pogled na plažu Jaz, Budvu i Tivatski dio Boke, sa hiljadama svjetala u avgustovskoj noći.

Ali, upravo ta svijetla nisu dozvolila da se dostojno uživa u meteorskoj kiši, i posmatra noćno nebo u svojoj punoj ljepoti, jer za tako nešto je potreban potpuni mrak Komova ili neke druge destinacije u Crnoj Gori, dovoljno udaljene od civilizacije.

Pogledajte i ovo: Svitanje u Herceg Novom sa pogledom na Lovćen.

Pošto Babina Glava uveče nije baš gostoljubivo mjesto, preostaje da se noć provede grijući se svako na svoj način, uživajući u pogledu, spavajući ili eksperimentišući sa zvijezdama i odsjajem gradova ispod nas na rijetkim tragovima civilizacije u okolini.

Sve to čekajući glavni događaj, svitanje i prve zrake sunca koji će se pojaviti na istoku, iznad Prokletija u daljini.

Pred sami izlazak sunca, kad priroda počinje da dobija blijede obrise boja, koje izranjaju iz mraka, nad idiličnom dolinom Majstora pojavljuje se bjeličasta izmaglica, kao da izvire iz same zemlje, dok se iznad Prokletija polako naziru prvi tragovi zore.

U samo jednom dijeliću sekunde, kada sunčev disk izroni svojim vrhom iza planinskih masiva Prokletija, imate osjećaj kao da se sve oko vas budi, dok gledate prve sekunde novog jutra, a magla u dolovima Majstora dobija zlatnu boju.

Tada vas savladaju osjećanja koja se ne mogu opisati, već samo doživjeti i zbog kojih svako treba, makar jednom u životu, dočekati svitanje sunca iznad Crne Gore.

Lokacija na mapi: Selo Majstori (Crna Gora)

0
0

0 Comments