Plaža Crvena stijena kod Bara

Foto i tekst: Petar Maljević

Plaža Crvena stijena nalazi se iza brda Volujica kod Bara i smeštena je između Vala od Bigovice i rta Skočivuk. Zbog veoma nepristupačnog terena pristup plaži je gotovo nemoguć sa kopna, pa se do nje dolazi sa mora. Plaža je duga 50 metara i pravi je skriveni biser barske obale.

Kako je izgledao put do plaže Crvena stijena

Barska obala se proteže od Čanja do Utjehe, a čini je veliki broj plaža u ukupnoj dužini od 10-ak kilometara. Rekao bih da jedna plaža odudara od ostalih po svojoj ljepoti i specifičnosti. To je plaža Crvena stijena. Ona se nalazi odmah iza brda Volujica i do nje se može doći plovilom sa morske strane ili pješke uz veoma nepristupačan put preko brda Volujica, odnosno kroz tunel koji nije priveden namjeni, a koji Barani ipak koriste za dolazak na ovu destinaciju.

Od druga Zlatka sam čuo da je posjeta toj plaži neopisiv događaj. Ma koliko se on trudio da mi kroz priču i fotografije dočara to, tek nakon ličnog uvjerenja sam shvatio, od povreda, raznih drača i trava, pa sve do najopasnijih ljutih poskoka!

Međutim, sav taj izazov pobjeđuje nevjerovatni adrenalin.

Nakon usjeka i još jednog blažeg uspona, slijedi pogled na otvoreno more ili kako bih ja to nazvao: ”Oči pune mora”!

Tek nakon ovoga počinje ”nemoguća misija” – silazak do plaže, koji se velikim dijelom mora preći kozjim stilom, pomoću ruku i nogu istovremeno.

Konačno, dolazak na željenu destinaciju – ovo je najljepša plaža na Jadranu, u dužini od 50ak metara, oivičena prirodnim zidom stijena u visini oko 40 metara. Bijeli šljunak i prozirna voda prosto mame k sebi.

Nakon jednog kraćeg kupanja, bilo je vrijeme za povratak nazad, jer je nadolazio sumrak. Povratak nije bio ništa manje uzbudljiv, kroz tunel Volujica koji neosvijetljen, praćen žabljim kreketanjem u plićaku, zaista treba savladati i vratiti se u realnost.

Ako se nekad odlučite na ovakav poduhvat, ne krećite bez baterijske lampe, flaše vode, fotoaparata i po mogućnosti, u društvu!

A da je osjećaj fenomenalan, to ni ne moram reći 😉

Lokacija na mapi

0 Comments