Bazilika Svetog Tripuna u Kotoru

Među brojnim palatama i crkvama centralno mjesto u istoriji Starog grada u Kotoru zauzima bazilika Sv. Tripuna.

Na mjestu današnje bazilike još 809. godine je podignuta crkva koja je posvećena ovom hrišćanskom svecu, a ktitor crkve je bio tadašnji kotorski uglednik Andrea Saracenis.

Sv. Tripun je hrišćanski svetitelj, koji je stradao mučeničkom smrću u progonu hrišćana organizovanom u rimskom carstvu oko 250. godine.

Njegovo obezglavljeno tijelo je nakon pogubljenja preneseno u rodni grad Kamspada, koji se nalazio u Maloj Aziji, na prostoru današnje Turske.

Prema legendi, njegovo tijelo su mletački pomorci donijeli 13. januara 809. godine u Kotor. Zbog velikog nevremena bili su prinuđeni da se sklone u Boku i kotorski zaliv. Kada su pokušali da nastave putovanje, ponovo ih je spriječilo veliko nevrijeme. Shvativši to kao znak i želju sveca da ostane u ovom mjestu, kotorani su odlučili da otkupe tijelo sveca.

Radovi na njenoj izgradnji počeli su 1124. i trajali sve do 1166. godine, kada je 19. juna crkva osvećena.

Najveće izmjene u izgledu ova bazilika je doživljavala u rekonstrukcijama koje su uslijedile nakon razornih zemljotresa, koji su pogađali ovu oblast

Visoki zvonici koji danas krase zapadnu stranu bazilike sagrađeni su nakon razornog zemljotresa iz 1667. godine. Tada je crkva značajno rekonstruisana i njen današnji izgled potiče iz ovog perioda.

Lokacija na mapi

0
0

0 Comments